ВРЛИ НОВИ СВЕТ: Велики диктатор (1940)

Поштоване колегинице и колеге,

Пројекција филма “Велики диктатор” одржаће се у понедељак, 13.11.2023. године у 14:30 у сали Макавејев Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1).

ЛИНК ЗА ПРИЈАВУ: https://forms.gle/2npnerRUCTKb3EDSA

Трећи наслов који гледамо у оквиру овогодишњег серијала Врли нови свет јесте чувена антиратна политичка сатира „Велики диктатор“ из 1940. године. Режисер, продуцент, али и главни глумац у филму је Чарли Чаплин.  Филм врло директно проблематизује тадашње тоталитарне режиме, нацизам и фашизам, у Немачкој и Италији. У питању је први звучни Чаплинов филм који је остварио највећи комерцијални успех. „Велики диктатор“ и данас је омиљен међу публиком, бисер Чаплинове генијалности и сатире, чак и када се дотиче најтежих проблема нашег друштва.

Уводну реч пружиће нам проф. др Весна Бјеговић Микановић (Институт за социјалну медицину) и филмски критичар Мирољуб Стојановић (Филмски центар Србије). Разговор води асист. др Александар Стевановић (Институт за социјалну медицину).

—–

*Улаз је бесплатан, а места нису нумерисана. Због ограниченог броја седишта, молимо да своје место резервишете искључиво у случају сигурног доласка, и то путем следећег линка:

https://forms.gle/2npnerRUCTKb3EDSA

Facebook догађај: https://fb.me/e/1oTRzisy5

 

Остале вести из категорије